onsdag 18 mars 2009
Hållbar karaktär
Den stora skillnaden mellan nu och då för min del är att jag nu mer tänker själv på ett annat sätt. Tidigare så köpte jag saker alldeles för lätt. Jamen om myndigheterna/läkarna/dietisterna osv säger så så är det väl så. Trodde jag då. Nu så tar jag reda på saker; jag läser, tänker, diskuterar och provar. Förut så provade jag och förstod inte varför det inte funkade. Och så provade jag nåt nytt och tänkte att det nog var fel på mig när inte det heller fungerade. Det är lätt att börja skylla på en massa saker när det inte blir som man tänkt sig. Fast konstigt nog så skyllde jag aldrig på dem som lurat mig utan på mig själv. Jag är lat, har tjock benstomme, ingen karaktär...
I dag brukar folk säga att jag har karaktär. Oj, vilken karaktär du har som inte äter kakor och godis fast det står framför näsa på dig, kan folk säga. Men det är ju inte karaktär jag har skaffat mig utan ett hållbart sätt att äta.
måndag 16 mars 2009
Måndagstankar
När jag tänker på hur det skulle vara att börja äta "vanligt" igen så går det inte. Jag fattar inte hur jag skulle kunna äta en hel brödskiva eller en hel potatis. Smaka lite, lite grann kan jag göra men att varje dag äta sådant som pasta, bröd, potatis, kakor osv... nej, det går inte att tänka sig ens.
Igår så drack jag äggmjölk till frukost och åt några tuggor lax. Till lunch blev det en burk tonfisk och ett kokt ägg och till middag biff med persiljesmör och grönsakspytt. Grönsakspytten var champinjoner, rödlök, purjo och paprika fräst i smör och sedan hällde jag på grädde. Kryddad med en god chiliblandning. Gott!
Vikten har stått still. Antagligen för fusket. Det är också en orsak till att det inte är värt det.
fredag 13 mars 2009
Vem vet mest?
När man själv är inne på något och läser mycket och lär sig mycket så glömmer man lätt bort att andra inte är lika insatta. Jag brukar ibland förklara lite närmare vad jag tror på och andra gånger så väljer jag att inte kommentera. Risken är stor att det blir en hetsig diskussion och det kan ju vara kul men ofta så leder det inte dit man vill. Fast ibland så kan jag plocka poäng genom att vara saklig och vetenskaplig och förklara noggrant. Då är det sällan någon som kommer med motargument. Att dessutom kunna ge referenser i form av namn och böcker ger också tyngd åt det jag säger.
Väldigt många människor kommer med bestämda påståenden att så här är det. Men de kan inte ge någon förklaring eller bakgrund till påståendet. Ofta brukar de säga saker som att det vet ju alla, eller så är det, eller livsmedelsverket säger osv.
Igår påstod en vän att man behöver kolhydrater. Speciellt om man tränar. Jag hade ingen lust att diskutera men frågan är ju om hon kan förklara varför hon tror det. Har hon ens testat att träna utan kolhydrater? Skulle inte tro det. Jag har trots att jag tränar väldigt lite faktiskt erfarenhet av både tallriksmodellen och hur min kropp funkar då och så har jag erfarenhet av LCHF och hur min kropp funkar när jag äter så. Dessutom har jag provat många andra olika sorters koster och preparat så jag vet en hel del av egen erfarenhet. Och det kan jag ju säga att de muskler jag har fått på LCHF utan träning har jag aldrig varit i närheten av förut oavsett träning, kost eller piller. Och så är det ju även så att jag har många människor på KIF som berättar om sina erfarenheter.
Helt enkelt så vet jag saker genom egen erfarenhet, genom andras erfarenhet, genom att jag har läst mycket i ämnet och varit på föreläsningar. Min vän har "bara" hört att det är så.
måndag 9 mars 2009
Vecka 2
Trevligt!
Jag fortsätter även denna vecka.
lördag 7 mars 2009
Midjemått
Vidare
Igår så blev det ingen äggmjölk på hela dagen eftersom jag åkte iväg på frukostmöte tidigt och sedan for runt på jobb och ärenden. Men mängder och siffror stämde ändå bra när jag räknade ihop i MinMat.
Fast min nya våg visade två hg upp i morse. Antingen så är det bara så som kroppen fungerar eller så beror det på maten(att det är något med äggmjölken som gör att jag går ner)eller kanske stress i kombination med för lite sömn under veckan. Två hg känns inte som något problem i alla fall. Jag har sovit ut och tar det lugnt nu under helgen och jag fortsätter med äggmjölk.
onsdag 4 mars 2009
Redan dag 3
Vågen är nådig och fladdrar mellan 93,5 och 94,0. Min nya våg som visar hg säger 7 hg ner sedan i måndags. Inte illa alls.
Jag har druckit äggmjölk till frukost och lunch och sedan ätit något mer tuggvänligt på kvällen. Igår åt jag bacon och ägg. Jag höll mig till nästan exakt samma siffror igår som i måndags och ska försöka göra det hela den här testperioden.
tisdag 3 mars 2009
Första dagen
80 g protein (20%), 143 g fett (80%), 0,36 g kolhydrater - 1600 kcal. Främst äggmjölk men också ett kokt ägg, smör förstås och en bit kött.
Det känns okej att dricka äggmjölk även om det inte är det allra godaste jag vet. Att äta en köttbit och ett ägg kändes bra.
Vågen visade 400 g ner i morse och det sporrar ju men samtidigt så vill jag inte ropa hej än. Det får nog gå några fler dagar först.
Jag lyfte lite tyngder i går och stretchade lite. Ska leta reda på om det finns gym i närheten. Kanske tar jag mod till mig och går dit.
måndag 2 mars 2009
Start
Tanken med det är att få fart på viktminskningen genom att verkligen utesluta kolhydrater men ändå få i sig av det man behöver.
Ägg innehåller ju många nyttigheter, smör också. Och jag har räknat ut proportionerna och mängderna så det ska bli bra. Jag kommer att äta en bit kött också de har dagarnaf ör att få i mig salt och tillräckligt med protein. Och så har jag läst att kött som är lättstekt och alltså lite rött inuti innehåller c-vitamin. Jag kommer också att ta D-vitamin varje dag. Och dricka te med kokosfett i.
Det blir ungefär 1600 kcal, 138 g fett, 80 gram protein och mindre än 1 gram kolhydrater. Tre hela ägg, 8 äggulor, 80 gram smör, 120 g nötkött.
I dag vägde jag in mig på 94,5 kg och midjemåttet var 89 cm (hårt åtdraget). Jag har alltså gått ner 19 kg och tappat 41 cm i midjan. Visserligen så hade jag gått ner 20 kg för någon vecka sedan men jag gick upp ett kilo igen. Antagligen för att jag inte mådde riktigt bra och för att jag åt lite för mycket kolhydrater några dagar.
Jag ska skriva här varje dag nu för att berätta hur det går och för att hålla mig själv på banan. Jag tror inte det kommer att bli så svårt egentligen men genom att skriva här så är det heller inte lika lätt att göra avsteg. Problemet har ju inte varit att vilja äta strikt utan att i sociala sammanhang inte riktigt kunna stå upp för hur jag äter. Om någon bjuder mig på mat som de tror att jag äter så känns det lite fånigt att tacka nej. Även om jag ju äter mindre av det som inte är så bra så blir det ju ändå en del.
Det är ju så att det inte har varit så lätt att förklara vad LCHF är och hur och varför jag äter som jag gör. Folk har ändå tagit det hyggligt bra och de flesta vet ju nu att jag är LCHF:are. Men att då gå in och säga att jag är ett UFO som inte vill ha ens det pyttaste gram kolhydrater och att jag bara äter äggmjölk som folk knappast ens vet vad det är... nja. Jag har varken lust eller ork till det. Så istället blir jag ett riktigt UFO och är lite asocial.
Det jag skulle komma till är att jag genom att rapportera på bloggen påminner mig om att inte göra avsteg för någon annans skull. Om jag själv vill göra avsteg så är det en helt annan sak.
fredag 27 februari 2009
Snart vår
Såna här svackor gör att jag uppskattar när jag mår bra så allt elände är väl inte bara av ondo.
Jag blir lite frustrerad av att det ska vara så svårt att nå ut. På samma gång så är det ändå ganska enkelt. Folk ser ju och de lyssnar och börjar tänka själv. Men det finns alldeles för många som envist håller fast vid tallriksmodeller, bantningsråd och diabetesråd som är helt uppåt väggarna. Det orsakar ett massivt lidande som inte skulle behövas. Att människor som Stephan Rössner och Claude Marcus gång på gång får stå som experter i media fast de inte har något att stödja sina teorier på är förskräckligt. Tidningarna hugger direkt så fort någon andas om viktnedgång men de har ingen koll på vad de gör. Jag har läst tidningar som haft stora artiklar om att man bör äta mer fett och mindre kolhydrater och bredvid har de artiklar om att man ska äta enligt tallriksmodellen, fettsnålt och att man måste motionera för att gå ner i vikt. Det värsta är nog att de skriver allt som sanningar istället för att hänvisa till att det bara är råd. Jag hoppas att media börjar lära sig att kolla upp saker ordentligt.
onsdag 11 februari 2009
Minus 20 kg

Jag har gått ner 20 kg. Tog en bild för att jämföra och det syns, eller hur?
Det har gått bra att äta UFO (under fem gram kolhydrater om dagen) och jag har inte saknat nåt. Men i helgen så fick jag en knäpp och åt godis fast jag egentligen inte ville ha. Naturligtvis så syntes det på vågen men jag tar det som en lärdom och fortsätter med UFO-ätandet.
Nu ska jag gå ner i vikt. Så enkelt är det.
onsdag 28 januari 2009
Trött
SLVs råd är felaktiga. Kostråden av idag är så uppåt väggarna att man kan bli sjuk bara av att tänka på det. Lyssna inte så noga på dem som tjatar om mindre fett och mer kolhydrater. Tänk själva istället.
Gå ut i skogen och bosätt dig där en månad och se vad du kan hitta för mat. Det säger ganska mycket om vad våra förfäder åt. Jag lovar dig att du inte kommer att hitta någon mager pastasallad.
tisdag 27 januari 2009
Sammanfattning av konferensen
Vad är LCHF och lågkolhydratskost?
LCHF står för Low Carb High Fat och det betyder lite kolhydrater och mycket fett. Lågkolhydratskost innebär att man drar ner på sitt intag av kolhydrater och istället ersätter dem med mer fett.
Varför bör vi äta LCHF?
Kolhydrater är ett gemensamt namn för sockerarter och kedjor av sådana. Potatis, bröd, socker, pasta, grönsaker, frukt osv innehåller stora mångder kolhydrater. Alla kolhydrater oavsett om de är snabba eller långsamma bryts ner i kroppen och blir till socker.
Sockret påverkar insulinet i kroppen som börjar signalera fettinlagring. Så när man äter kolhydrater i form av t ex potatis, bröd eller frukt så börjar kroppen lagra fett.
Om vi istället ersätter kolhydraterna med fett så kommer kroppen att börja signalera fettförbränning.
Det här kallas hormonell viktreglering då insulin är ett hormon.
Men det finns också många andra anledningar till att vi bör dra ner på vårt intag av kolhydrater. Människokroppen är inte anpassad för att äta kolhydratrik föda och ännu mindre anpassad till spannmål.
Bakgrund
Vi har varit jägare/samlare i 4 miljoner år. Under den tiden har vi främst ätit animalisk mat och bär, rötter, svamp, örter, frukt mm efter säsong. Vi bör också påminna oss om att den frukt vi ser i dag inte såg ut så för några hundra år sedan. De sockerstinna, besprutade, importerade frukter som i dag ligger i våra butikshyllor och som vi äter året runt har mycket lite gemensamt med dem som våra förfäder kom över framåt hösten.
Jordbruket har funnits i 9000 år, här uppe i norden har det funnits i 4000 år. Socker och vitt mjöl har vi endast haft i ca 150 år.
Evulotionen behöver mycket längre tid på sig för att förändra våra kroppar så att de klarar den mängd kolhydrater många av oss stoppar i oss i dag. Dessutom så kanske inte evulotionen fungerar så bra i det här avseendet eftersom kolhydratssjukorna ofta kommer efter att vi har hunnit reproducera oss.
I början av 1700-talet åt vi 100 gram socker per person och år i Sverige. 1850 var den siffran 4 kg. Idag så är det 40 kg per person och år. Och då handlar det om rent socker. All pasta, potatis, bröd, chips m.m. har inte ens räknats in.
Vad händer om vi äter kolhydrater?
Att man kan bli överviktig av kolhydrater vet de flesta idag. Men att de flesta av våra välfärdssjukdomar beror på för högt intag av kolhydrater, på spannmål, margariner, lightprodukter och kemiska tillsatser i maten kanske inte alla vet.
Magproblem av olika slag, ledinflammationer, diabetes, artros, reumatism, depressioner, ångest, migrän, infertilitet, astma, allergier, psoriasis, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, aggressivitet, demens, infektionskänslighet, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inkontinens, impotens, lunginflammationer, karies, tandlossning, problem med blodtrycket, snarkning, svampinfektioner, gallsten m.m. är sjukdomar och problem som beror på felaktig kost.
Bakterier, svamp och cancerceller kan inte förbränna fett men lever gott på socker.
Om man lägger om kosten, äter mer naturligt fett och färre kolhydrater och undviker tillsatser så kommer många av de här tillstånden att förbättras rejält och i många fall försvinna eller läka ut helt.
Är man insulinresistent så kan man behöver dra ner kolhydratintaget till nära noll, för andra kan det räcka med att ta bort coca colan, godiset och margarinet.
Men alla - oavsett om vi är sjuka, överviktiga eller fullt friska - skulle må bra av att se över sin kost och minska på kolhydrater och ta bort kemiska smörjor som margarin, lightprodukter och tillsatser. Du kanske inte är sjuk i dag men kan mycket väl vara det i morgon. Du kanske är smal i dag men kan mycket väl vara överviktig i morgon.
Behöver vi tillskott?
Om vi äter bra mat – ekologiskt, gräsbeteskött, viltfångad fisk, mättat fett osv. så får vi i oss mycket av det vi behöver. Men här uppe i Norden så får vi sällan i oss så mycket D-vitamin som vi behöver. Det är endast under sommarmånaderna vi kan tillgodogöra oss D-vitaminet från solen. Så ett tillskott av D-vitamin är att rekommendera.
Om vi inte får i oss tillräckligt med Omega3 från maten så kan vi behöva ett tillskott även av det. Det Omega3 som vi kan tillgodogöra oss finns i animalisk mat. I gräsbeteskött finns det mycket liksom i viltfångad fisk. Överlag så gäller det att djur som äter den mat de är anpassade att äta också får ett bra innehåll av Omega3. Odlad fisk och många av våra köttdjur föds tyvärr upp på foder (spannmål, majs osv) som gör att de istället får för mycket Omega6.
Om vi får i oss för mycket Omega6 jämfört med Omega3 så ökar risken för inflammationer, vi får försämrat infektionsförsvar, försämrat försvar mot cancer och ökad blodproppsbenägenhet. Tyvärr så får de flesta av oss alldeles för mycket Omega6 genom maten.
Det Omega3 som finns i växtriket kan vi inte tillgodogöra oss utan att det går igenom t ex en ko först. Vi kan alltså få i oss det genom att vi äter kon som i sin tur har ätit växterna med vegetabiliskt Omega3. Men äter vi det direkt så kan det till och med vara farligare än för mycket Omega6.
Vad det gäller salt och vatten så kan man säga att man får låta kroppen känna efter. Drick när du är törstig och inte däremellan. För mycket vatten är en belastning för kroppen. Smaka av när du saltar. Överskottet går ut passivt genom njurarna. Men för mycket är förstås inte bra.
Vilket fett ska vi äta?
Vi behöver fett dels för att många av de vitaminer vi behöver är fettlösliga. Men också för att fett är en av de viktigaste byggstenarna i vår kropp. Hjärnan består av fett. Våra kroppar består av 100 m2 cellmembran. Fettet bygger cellmembran och i fett finns kolesterol. Kolesterol skapar ordning och utgörs av 40% av molekylerna i cellmembranen. Kolesterol är också viktig för transport av proteiner. Vi kan inte funka utan mättat fett och utan kolesterolet skulle cellmembranen inte hålla ihop.
När man mäter kolesterol så tar man oftast totalkolesterol (tc), dvs summan av de onda (
Höjt kolesterol är ingen sjukdom. Det finns inget samband med sjukdomar och det är ingen riskfaktor i sig att ha högt kolesterol. Om vi får i oss mycket kolesterol via kosten så minskar vår egen produktion och tvärtom.
Mättat fett är det våra kroppar består av och behöver. Animaliskt fett som finns i kött, smör, ister osv är det vi behöver. Vi kan också äta ekologisk kokosolja då det är en av de mest inflammationshämmande fetter som finns. Naturligt fett som finns i nötter, avokado, olivolja och ekologisk rapsolja kan vi äta i begränsad mängd.
Men vi bör definitivt undvika margariner och de flesta av växtoljorna. Problemen med margarin är flera, dels hur det tillverkas och transporterna förstås, men framförallt att margarin marknadsförs som något nyttigt. Det ”nyttiga” margarinet framställs genom en tillverkning som till stor del är en brutal kemisk behandling av vegetabiliska oljor som fraktats hit från andra sidan jorden.
De vegetabiliska oljorna utsätts för raffinering för att fettmassan som är kvar ska få en
lämplig konsistens för att kunna användas till bland annat kosmetika, målarfärger eller margariner. Efter raffineringen så köps fettmassan upp av olika företag som får tillföra tillsatser för att nå en önskad slutprodukt. Hudkrämen blir vit och får en fräsch
doft, margarin blir gult och får smörarom. Vid raffineringen behandlas oljan som ska bli till margarin med bland annat extraktionsbensin, fosforsyra, lut, natrium-metylat och lösningsmedel. Margariner är en kemisk smörja som bara ställer till elände i kroppen.
I den flesta vegetabilska oljorna finns ett kraftigt överskott av Omega6.
Hur mycket proetin bör vi äta?
De flesta av oss äter lagom mängd med protein. Vi behöver inga jättemängder. När vi drar ner på kolhydraterna så ska vi istället öka på fettet. Proteinet kan oftast vara kvar i samma mängd som förut.
Behöver vi inte fibrer?
Nej, fibrer är detsamma som cellulosa och det kan vi inte bryta ner. Istället retar fibrerna tarmen och kan ställa till mycket besvär. Om man har trög mage kan man istället äta mera fett och gärna då kokosfett då det sätter fart på magen.
Vem ska man lita på?
Statens livsmedelsverk, läkare, dieteister, olika hälsoorganisationer och vetenskapliga tidskrifter. Ska man inte kunna lita på dem? Och livsmedelsindustrin och läkemedlesindustrin, borde inte de vara omgivna av regler som gör så att de inte säljer farliga och onödiga saker till oss? Jo i den bästa av världar. Men inte i vår värld.
Livsmedlesverket är korrumperat. Hårda ord men inte desto mindre sant. Bengt Vessby är köpt av livsmedlesindustrin. SNF, ILSI, EFSA – organisationer som stöds av Coca Cola, MacDonalds, Unilever, sockerindustrin, margarinindustrin, läkemedelsindustrin osv. osv. Det är de som står bakom dagens kostråd. Många av de forskningsresultat som de stöder sig på är direkt felaktiga. De lever på att ingen kollar källor och referenser. Och de håller tyst om de mer än 100 studier som visar att mättat fett inte är farligt och att lågkolhydratskost är det bästa för oss.
Källor och referenser
Jag har tagit uppgifterna i första hand från en konferens den 24 januari 2009 om LCHF och hälsa på Östra Real i Stockholm. Föreläsare var Läkare Annika Dahlqvist, Läkare Andreas Eenfeldt, Docent Uffe Ravskov, Docent Ralf Sundberg och Lars-Erik Listfeldt författare till boken fettskrämd.
Läs mer på:
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
www.kostdoktorn.se
http://kolhydrater.ifokus.se
www.thincs.org
www.ravnskov.nu/svcholesterol
http://www.kostdoktorn.se/kostdoktorns-julklappstips (för att hitta böcker i ämnet)
www.lchfimalardalen.se
Läs också gärna böcker av:
Annika Dahlqvist – flera böcker bl a en kokbok
Lars-Erik Litsfeldt - Fettskrämd
Lars Wilsson – Välfärdens ohälsa
Ole G Moritsen - Life - as a matter of fat
Uffe Ravnskov – Fett och kolesterol är hälsosamt
Sten Sture Skaldeman – GI-Noll!
Tillbaks igen

Nu har jag varit slarvig med att skriva igen. meningen med den här bloggen var ju från början att jag skulle skriva för att hålla koll på läget. Så att jag inte kunde gömma mig och "glömma" mig. Men nu flyter det på så bra, det har sannerligen blivit vardag för mig med LCHF , så jag glömmer bort att skriva här.
Julen bestod av en hel del nötter, mörk choklad och grädde vilket ledde till uppgång på viktfronten. Mycket irriterande men väntat förstås.
Vid nyår så tog jag nya tag och kör nu UFO (Under Fem Om dagen). Kolhydrater alltså. Och gram. Riktigt strik LCHF med andra ord. Och det funkar.
Den lilla viktkurvan här ovanför visar hur det har gått. 3 kg ner sedan 1 januari. Så nu är jag nere på samma lägstavikt jag hade innan jul, alltså 94,5 kg.
Känns bra.